Jak pokořit sedm oceánů

Vyzařuje z ní laskavost a vnitřní klid, baví ji zkoumat vlastní hranice. Představa, že by měla vystudovat, pracovat a založit rodinu, jí nedávala smysl. Svoji cestu našla v extrémním sportu, v tom je výjimečná. Má za sebou ultramaratóny, k tomu jako první Žena ze země bez moře zdolala sedmičku světových průlivů.

Když jste v rámci Seven zdolávala sedm průlivů, který vám dal nejvíc?

Každý měl svá rizika, ale asi nejtěžší to bylo v roce 2017 v kanále Molokai na Havaji, kam se jezdí surfovat na velkých vlnách. Nejdelší trasa měřila 42 kilometrů. Cestu mi ztěžovaly protiproudy, takže jsem plavala poloviční rychlostí. Trvalo mi to skoro 22 hodin, z toho dvanáct jsem trpěla mořskou nemocí, kdy nejíte, nepijete a zvracíte. Kamarádce, které jela vedle mě na kajaku, jsem v noci říkala, ať hlídá, jestli ještě plavu. Navíc se tam pohybují žraloci. Nejsem člověk, který se lehko vzdává, ale tady ta moznost visela ve vzduchu. 

Nakonec jste se nevzdala a všech sedm průlivů přeplavala na první pokus. Ani ti obávaní žraloci vás neodradili?

Na Havaji jsou uctíváni. Dva místní lidi s námi udělali jakousi ochrannou modlitbu. Samozřejmě jsem si připomněla film Čelisti, který reputaci žraloků hodně uškodil. Ve skutečnosti zaútočí na člověka jen ve velmi ojedinělých případech.

Vy ale ráda plavete za tmy, kdy jsou nejaktivnější.

To je pravda, ale tma má v sobě úžasné kouzlo. Plavete s čepicí, brýlemi, v uších špunty, na sobě jen plavky. Máte potlačené smysly, kdy nevidíte, neslyšíte. Zbývá vám jen dělat jeden záběr za druhým. Ponoříte se do svého nitra a mysl může krásné vypnout. Vzpomínám si, jak se při noční přeplavbě z ostrova Catalina do Los Angeles objevily v moři tisíce světlušek. Vychutnávala jsem si tu nádheru bioluminiscence a připadala si, jako bych plavala ve vesmíru. Mám ráda svítání, ale tam jsem nechtěla, aby se rozednilo. Jednou by se mi líbilo přestěhovat se někam k moři.

Ještě k těm žralokům, má plavec nějakou možnost tohle nebezpečí eliminovat?

Existuje přístroj, jakýsi odháněč žraloků. Při ponoření do slané vody vytváří elektrické pole s frekvencí, která je žralokům nepříjemná. Na Havaji byl povinný. Měli jsme ho přivázaný na kajaku, který mě doprovázel. Taky se může použít jakýsi repelent ve spreji, který je odpuzuje. Jedna žena, co tuhle trasu zvládla přede mnou, mi vyprávěla, že vedle ní plaval žralok asi půl hodiny. Naštěstí dokázala zachovat klid a dolehlo to na ni, až když se vzdálil. Jak snášíte studenou vodu? Zimy se bojím hodně. Doma jsem se snažila trénovat na rybnících, chodila jsem s otužilci do Vltavy. V koupelně jsem si napouštěla studenou vanu a do ní ještě házela kostky ledu, jakmile se oteplovala. Taky se vždycky snažím přibrat, abych si vytvořila tukovou ochranu, což pro vegetariánku není až tak snadné. Ale jde to, osvědčila se mi například šlehačka

V jaké nejchladnější vodě jste plavala?

V Jižní Africe v úžině mezi Robben Island a Kapským Městem v roce 2016 měla voda jen devět až jedenáct stupňů. Chlad mě trápil taky v Severním kanále o rok později. Naštěstí jsem už hodně zocelená a je součásti výzvy, když je člověk vydán přírodě trochu napospas.

Viděla Jsem krátké video z vaší přeplavby Cookova průlivu mezi Severním a Jižním ostrovem Nového Zélandu. Tam to působilo dost hrozivě.

Vím … Na téhle poslední, sedmé přeplavbě se sešlo hned několik rizikových momentů, které nemůžete nijak ovlivnit. Zaprvé počasí. Chvíli po tropickém cyklonu přišly velké vlny. Vzdálenost mezi oběma ostrovy není velká, zhruba jen šestadvacet kilometrů, ale někde v půlce mě zastavily silné proudy. V jednu chvíli jsem vůbec nevěděla, jestli plavu dopředu. Do toho mořská nemoc, na kterou trpím. To jste hned dehydrovaná a slábnete. Navíc se mi podařilo do plavek ulovit medúzu.

Kdo rozhodne, že je namístě plavbu přerušit?

Kromě mé ji může ukončit lodivod, který se najímá z řad místních, kteří ty vody znají.

Můžete se domlouvat?

Při pauzách na občerstvení obvykle prohodíme pár slov. Pokud situace nevypadá dobře a hrozí například podchlazení, testují mě jednoduchými otázkami. Co je za den, kdo je bratr tvého otce a podobně. Já si zase pro sebe zkouším opakovat svoje telefonní číslo.

Jak se to dělá s jídlem?

Každou půlhodinu mi z doprovodné lodi dávají tekutou stravu, třeba namixovanou ovesnou kaši nebo krémové polévky. Lidi z týmu mi jídlo v lahvi předávají tak, aby se nedotkli mě a já lodi, což je jedno z pravidel. Musela jsem natrénovat, jak při plavání jíst a taky třeba čůrat. Plavu kraulem, protože je rychlejší. Přitom mi tenhle styl vždycky připadal náročný́, ale nezbylo než se ho naučit. Na základní škole jsem sice závodně plavala, ale výhradně prsa.

 

DUCHOVNI JMÉNO ABHEJALI

Proslulé Ocean Sevens, kam patří sedm slavných průlivů, jste úspěšně završila v roce 2018. Hledáte další výzvy, nebo jste si tím už splnila sen?

Podle čínského horoskopu jsem Drak; a ten potřebuje pořád nové cíle. Takže to není konec. Například letos jsem se vrátila na souš a po dvaceti letech si zopakovala šestidenní běh v New Yorku.

Srovnávala jste?

Nabízelo se to. Tentokrát jsem před závodem trochu nastydla a moc toho nenaspala. Stejně jako tehdy jsme měli k dispozici něco jako základní tábor se zázemím kuchyně a stanů, kde si účastníci mohli lehnout. Okruh, po kterém jsme běželi, měřil 1,2 kilometru. Končilo se 28. dubna a já naběhala jen 555 kilometrů, zatímco v roce 2003 jich bylo 619. Tenkrát jsem měla víc natrénováno. Letos jsem sice měla dobře nastavenou hlavu, ale zdálo se mi, že tělu trvá déle, než zregeneruje.

Přitom se říká, že s přibývajícími roky se zvládají vytrvalostní disciplíny líp.

To je pravda nejlepším ultra běžkyním bývá kolem čtyřicítky. Ale já jsem přece jen poslední roky trávila ve vodě. Vodu Jste už opustila? Kdepak. Například před třemi lety jsem absolvovala sedmidenní triatlon z Anglie do Česka. Nejprve jsem si zopakovala přeplavbu La Manche, následovalo 895 kilometrů na kole přes Francii, Belgii, Holandsko a Německo do mého rodiště v Chebu a nakonec běh 182 kilometrů až do Prahy. Bylo

   ….