Ájurvédský hydratační nápoj
Na 2 litry potřebujeme:
½ lžičky mletého římského kmínu
¼ lžičky velmi kvalitní soli s minerály
½ lžičky kardamomu
1 litr kokosové vody
1 litr obyčejné vody
V kokosové vodě rozmícháme koření, přidáme vodu a popíjíme dle potřeby.
Zahřívací zeleninová polévka
Běžné 4 porce, ale při studené dlouhé přeplavbě zvládnete sníst sami :-).
Polévku můžete vařit v zimě, díky použitým surovinám zahřeje. Já si do ní doma přidávám ještě červenou čočku, která se vaří stejně dlouho jako zelenina a dodá polévce bílkoviny.
Zeleninu můžete obměňovat dle chuti a sezóny, ale kořenová zelenina je zahřívací, stejně jako čerstvý zázvor a skořice (ta dokáže i ochlazovat), sušený zázvor je zase dobrý na žaludek.
Moře je slané, takže moje polévka byla bez soli.
Pro hustší polévku použijte méně vody – já jsem ji potřebovala při plavání pít.
1–2 lžíce ghí
1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru (cca 2 cm)
¼ lžičky sušeného zázvoru
½ lžičky mleté skořice
200 g mrkve, nakrájené (3 střední mrkve)
50 g kořenové petržele, nakrájené (1 střední)
100 g brambor, nakrájených (1 větší)
100 g batátů, nakrájených
50 g kořene celeru
200 g dýně hokkaido (nebo jiný druh)
2 lžičky soli dle chuti
1 l vody
- Ve středně velkém hrnci rozpustíme ghí, přidáme čerstvý i sušený zázvor a skořici a chvilku restujeme.
- Přidáme všechnu zeleninu a ještě chvíli restujeme.
- Zalijeme vodou, osolíme a vaříme přibližně 20 minut, dokud není všechna zelenina měkká
- Rozmixujeme ručním mixérem dohladka.
- Můžeme ozdobit opraženými dýňovými semínky, pokud polévku nejíme při plavání :-).