Kanál La Manche – sólo (2011)
Tisková zpráva

Dne 11.7.2011

Abhejali Bernardová (34) ze Sri Chinmoy Marathon Teamu Zlín přeplavala kanál La Manche. Trasu z Anglie do Francie urazila za 14 hodin 37 minut. Je to v pořadí 5. česká žena a 16. český plavec celkově. Bernardová už vody Kanálu vyzkoušela v roce 2009, kdy byla součástí úspěšné mezinárodní štafety. Kvůli sólové přeplavbě teď přibrala 11kg.

Bernardová není v oblasti ultra-vytrvalostního sportu nováčkem. Je několikanásobnou mistryní České republiky v běhu na 100km a 24 hodin a má za sebou i šestidenní závod v New Yorku, při kterém uběhla 616km. Ve volném čase také běhá a organizuje Světový běh harmonie (World Harmony Run), což je nejdelší štafetový běh s pochodní na světě. I svou přeplavbu věnovala právě ideálu světové harmonie.

Sri Chinmoy Marathon Team je mezinárodní sportovní oddíl s největším počtem přeplaveb Kanálu La Manche – 41 úspěšných sólo přeplaveb. Pořádá také mnoho vytrvalostních plaveckých a běžeckých závodů po celém světě. Mottem tohoto oddílu je sebepřekonání.

Na co člověk při tak dlouhém výkonu myslí? Bernardová na to odpověděla: „Důležité je udržet mysl v klidu nebo ji nějak zaměstnat. Já si většinou v duchu zpívám nebo si opakuju mantry, které mi dávají sílu nebo mě zklidňují. Jakmile totiž člověk začne myslet na to, kolik toho ještě musí uplavat a co ho bolí, začne to být mnohem těžší. Ne nadarmo se říká, že plavání přes Kanál je mnohem více mentální než fyzickou záležitostí, i když samozřejmě fyzicky trénovat musíte.“

A zajímavost na konec – Bernardová je již 16 let vegetariánka.