Tréninkový plán

Plán začíná 4 měsíce (16 týdnů) před plánovaným termínem přeplavby. Sestavila ho trenérka Corrie Dixon, když v roce 1985 vedla členy Sri Chinmoy Marathon Teamu. Řídila jsem se jím především při tréninku rychlosti. Tréninky jsem si mírně přizpůsobovala dle časových možností a podle toho, jak jsem se cítila.

Než podle něj začnete trénovat, zkuste se vypracovat na takovou úroveň, abyste to zvládli. Pokud není uvedený styl, plave se kraulem.
Odpočinek mezi intervaly: dokud znovu nedýcháte normálně, cca 15-45 vteřin.
Delší odpočinek vždy na konci sady.

Já jsem nikdy takhle intenzivně venku neplavala, i proto, že by to znamenalo být na místě přeplavby nebo u dostatečně studené vody měsíc předem – a mít dovolenou. Od května (nebo jak dovolila teplota venkovní vody) jsem pár dní v týdnu plavala venku, abych si co nejvíc zvykala na studenou vodu, svého největšího strašáka. Jak se voda oteplovala na přijatelné, ale stále dostatečně studené stupně, trávila jsem víkendy plaváním venku. K tomu jsem zařazovala občasné tréninky v bazénu podle toho, jak jsem se cítila. Po dlouhém víkendu jsem měla minimálně jeden den volno.

Moje doporučení je: propracovat se k několika víkendům, kdy poplavete 6 hodin v sobotu + 6 hodin
v neděli, na otevřené vodě o teplotě dané přeplavby. K tomu alespoň jeden trénink dlouhý 10 hodin. Už v roce 1985 Sri Chinmoy doporučil mojí týmové kolegyni, aby si odplavala dva velmi dlouhé tréninky: jeden 12 mil (cca 19 km) a jeden 18 mil (cca 29 km). To je při mé rychlosti převedeno právě na 6 a 10 hodin. Přibližně měsíc před přeplavbou je ideální mít intenzivní tréninkový týden. Během tohoto tréninku by podmínky měly co nejvíc simulovat podmínky přeplavby. Na hladkém teplém jezeře nenatrénujete na studený vlnitý oceán. Před mým prvním sólem na La Manchi to bylo v přístavu v Doveru.

Program, který navrhla Corrie, zahrnoval také posilování. A i když jsem ho před první přeplavbou měla v plánu, samotné plavání mě natolik zmáhalo, že jsem posilovnu nezařadila. Každopádně pokud budete posilovat, je dobré posilovnu omezit, jakmile začnete plavat ve studené vodě, abyste se nezranili.

Spousty dalších věcí se dozvíte v mé knize „Dokud voda neskončí“.

Držím palce, ať doplavete, kam chcete!

Abhelaji