V Chebu jsem byla opravdu dojatá, přiznává dálková plavkyně Bernardová – denik.cz
V Chebu jsem byla opravdu dojatá, přiznává dálková plavkyně Bernardová — deník.cz

Sportovkyně Abhejali Bernardová je první Češkou, která dokončila náročnou plaveckou výzvu Oceans Seven.

Závod si užívám a vnitřně mi dává ohromnou radost, říká chebská rodačka a triatlonistka Abhejali Bernardová (44) ze Zlína, která letos 13. září podruhé přeplavala kanál La Manche a poté se z Francie na kole vydala do Chebu. V západočeském městě bicykl odložila a po vlastních nohách se vydala do 180 kilometrů vzdálené Prahy. Celkem sportovkyně urazí neuvěřitelných 1100 kilometrů.
Deník s ní hovořil, když běžela kolem chebské přehrady Jesenice. „Cítím se dobře. První den po plavání mě bolely ramena a ruce, ale v těch dalších dnech se všech zregenerovalo. Teď mě bolí jen trochu nohy,“ sdělila s úsměvem.

Když Bernardová dorazila do Chebu, byla dojatá. „Dojalo mne to více, než jsem si vůbec myslela. Byla jsem spokojená a cítila naplnění. Dávalo mi smysl, že jsem jednu část triatlonu zakončila právě zde,“ popsala.

Po dlouhé a náročné cestě pak prý ani sama nemohla uvěřit, že už je tak daleko. „Urazila jsem něco málo přes devět set kilometrů a za tu cestu se toho tolik událo,“ poznamenala.

Když Abhejali plavala přes La Manche, voda měla 17 stupňů. „Nebyla zrovna teplá, paradoxně mi ale byla větší zima na kole. Když jsem třeba v pět ráno vyjížděla, bylo pouze devět stupňů,“ vyprávěla.

Mile ji překvapila Belgie, kde jsou lidé a řidiči k cyklistům přátelští. „Cyklista je stejně důležitý účastník silničního provozu a lidé na něj berou ohledy. Cítila jsem se tam opravdu bezpečně , krásně se jelo i přes velká města,“ pochvalovala si.

Bernardová rovněž řekla, že během tréninku nemohla nad dlouhými vzdálenostmi, které ji čekají, raději moc často přemýšlet. „Byla to až strašidelná představa,“ smála se.

Česká Trojkoruna
Plavkyně La Manche úspěšně přeplavala už před 10 lety. V roce 2018 se pak stala 1. Čechem a 10. člověkem na světě, který dokončil výzvu Oceans Seven, sedm obtížných dálkových přeplaveb po celém světě. Je také zatím jedinou českou držitelkou takzvané Trojkoruny dálkového plavání.

……

celý článek – denik.cz