La Manche triatlon Dover – Praha 1111km

(Calais, 13.9.2021)

Abhejali Bernardová (44) ze Sri Chinmoy Marathon Teamu přeplavala 13. září podruhé kanál La Manche. Přeplavba je součástí triatlonu, při kterém se vlastními silami dostane z Anglie až do Prahy.

Plaveckou trasu dlouhou 34 kilometrů urazila v čase 15:33. Po několika odkladech to byla její poslední možnost se vůbec do vod La Manche ponořit, tak se do pokusu pustila i přes ne moc příznivou předpověď počasí. Realita pak byla ještě větrnější. Start byl kolem třetí hodiny ráno, kromě ní vyplavaly jen 2 štafety, z nichž 1 vzdala a 1 dokončila o 5 minut rychleji.

Teď ji čeká 895 kilometrů na kole přes Francii, Belgii, Holandsko a Německo do rodného města Cheb. Odtud pak poběží 182 kilometrů do Prahy. Přiběhnout na Kampu plánuje přibližně v neděli 19. září. Její cestu můžete sledovat na Twitteru

https://twitter.com/Abhejali 

Zlínská plavkyně La Manche úspěšně přeplavala už před 10 lety, tehdy v čase 14:37. V roce 2018 se pak stala 1. Čechem, 10. člověkem na světě a prvním suchozemcem, který dokončil výzvu Oceans Seven, sedm obtížných dálkových přeplaveb po celém světě. Je také zatím jedinou českou držitelkou tzv. Trojkoruny dálkového plavání.

Vzhledem k situaci s pandemií a Brexitem byla celá výzva extrémně náročná organizačně, původní červencový termín se přesunoval kvůli zákazu vstupu z Anglie do Francie a Německa, srpnový termín zase nevyšel kvůli počasí. Lodivod ji navíc nemohl nechat ve Francii, musela se vrátit do Anglie a trajektem znovu do Francie. Trajekty v této době ale neberou pěší pasažéry, takže musela jet na kole. Některé země znovu na poslední chvíli zpřísnily pravidla, ve Francii tedy bude muset použít náhradní kolo a třeba Holandskem možná projet bez doprovodného týmu.

 

Bernardová řekla:

 „Od začátku jsem věděla, že triatlon bude dobrodružství, ale že až takové, to jsem si nepředstavovala ani v nejdivočejších snech. Celá akce se posunovala o rok, protože jsem se při tréninku ošklivě vybourala na kole. Další posun kvůli Covidu a uzavřeným zemím, kudy pojedu na kole, navíc byly zavřené bazény. A ještě jeden posun kvůli počasí, takže jsem se do Doveru musela vrátit a plavat v období větších proudů. Včera byl poslední den, jinak by se celá akce musela přesunout na další rok. To, že podmínky byly drsné, potvrdil i lodivod, zařadila jsem se podle něj do skupiny pětkařů – plavců, kteří plavali při síle větru 5 Beuford.

Ale jak se říká mezi plavci – doufej v to nejlepší, ale buď připraven na nejhorší. Každopádně dostat se do vody a začít plavat, to bylo samo o sobě veliké vítězství a velice osvobozující pocit. Pak už bylo potřeba plavat, dokud voda neskončí. Mentálně to bylo ohromně těžké, protože jsem strašně dlouho viděla pevninu, ale proud spolu s větrem ve stejném směru nás hnal podél pobřeží. Poslední 3 kilometry jsem plavala asi 3 hodiny, a to jsem se snažila sprintovat! Už se těším na kolo!

Nápad přidat po La Manche kolo a běh přišel od Sri Chinmoye už v 90. letech. Chtěla jsem si ho prodloužit až do Čech, protože si myslím, že k sobě máme blíž, než se může zdát. Svými přeplavbami se snažím spojovat místa a lidi a inspirovat ostatní k překonávání různých hranic. Jestliže se vlastními silami dokážu dostat z Velké Británie do Čech, tak k sobě opravdu máme blízko, jen si mezi sebou jako lidé stavíme zbytečné zdi, z různých důvodů. A přitom jsme jedna světová rodina.“

Běžci se mohou k Abhejali připojit, i když varuje, že její tempo bude tou dobou už asi hodně pomalé. Nicméně je to několikanásobná mistryně České republiky v běhu na 100km a 24 hodin a má za sebou i šestidenní závod v New Yorku, při kterém uběhla 616km.

Fotky a tiskovou zprávu najdete – tady