Pozor, abyste neprobudili netopýry, varovali. Otužilci plavali v ledové Punkvě – Blanenský deník

Vilémovice /VIDEO/ – Je mrazivé nedělní dopoledne a před Punkevní jeskyní stojí stovky lidí. Přijeli obdivovat krásu Moravského krasu, ale trochu jinak, než je zvykem. Většina přítomných se schovává do županů, plaveckých čepic a pantoflí, přes ramena mají přehozené ručníky. „Jen pojďte, voda má 37 stupňů,“ hlásí s lišáckým úsměvem průvodce Zdeněk Hejč a láká přihlášené plavce do útrob jeskyně. Je příznačné, že zrovna Hejč doprovází otužilce na jejich cestě, vždyť právě jeho táta i strýc byli v polovině sedmdesátých let členy tehdejšího jediného brněnského otužileckého oddílu u TJ Lokomotiva.

Atmosféra ve vestibulu haly před jeskyní je vřelá a všichni mají dobrou náladu. „Plavte tak, abyste neprobudili netopýry,“ hlásí organizátor akce Michal Moravec.

Mezi froté župany vyčnívají trička s nápisy sportovních oddílů otužilců z celé České republiky. Jakub Valníček zastupuje První pražský klub otužilců. „Jsem tady podruhé, poprvé jsem tady byl asi před čtyřmi lety a byl jsem nadšený z prostředí. Voda je průzračná. Chystám se na delší trasu,“ uvádí Valníček a naráží na to, že plavci si mohou vybrat ze dvou tratí o délkách sto a tři sta metrů.

To Jiří Šidlák z Vysočiny je v plavání v ledové vodě nováček. Tento sport se mu zalíbil zhruba před rokem, ale podle svých slov se otužuje celý život. Zato nejstarší plavec, Bohumil Pácl z Prostějova, si otužováním udržuje zdraví již pěknou řádku let. Vždyť i díky tomuto koníčku je ve svých 79 letech ve skvělé kondici.

O své zkušenosti se mohli plavci podělit s čestným hostem akce, Abhejali Bernardovou, českou plavkyní, která jako desátý člověk v historii překonala plaveckou výzvu Oceans Seven.

Přečtěte a poslechněte si na stránkách Blanenského deníku