LIBERECKÉ NOVINY – Česká plavkyně Bernardová překonala La Manche

Abhejali Bernardová v pondělí jako pátá Češka přeplavala kanál La Manche, zvládla to za čtrnáct hodin a třicet sedm minut.

13.červenec 201109:25

Čtyřiatřicetiletá Bernardová, členka Sri Chinmoy Marathon Teamu Zlín, překonala La Mance už podruhé, v roce 2009 byla součástí mezinárodní štafety plavkyň z Islandu a Německa. Tentokrát měla cestu ztíženou tím, že dvě hodiny po startu dostala mořskou nemoc, zvracela a nemohla jíst ani pít. Zkušená ultramaratonkyně však obtíže zvládla.

Bernardová vyplavala v pondělí 11. července v 6.22 místního času z Doveru s doprovodnou lodí Chrise Osmonda za těžkých podmínek, kdy z celkového počtu třinácti doprovodných lodí dorazily k břehu Francie pouze tři. Bernardovou zanesl proud v první části dál na sever, což se později ukázalo jako výhoda, protože se tak nedostala do silnějších proudů, které dělaly problémy dalším plavcům.

Průliv La Manche, přibližně 34 km širokou úžinu mezi Anglií a Francií, překonalo už šestnáct Čechů, z toho pouze pět žen. První byla v roce 1988 Ludmila Jelínková, v roce 2001 ji následovala Dana Zbořilová, roku 2005 někdejší reprezentantka v bazénovém plavání Yvetta Hlaváčová a před rokem také šestnáctiletá Lenka Štěrbová, která se stala nejmladším českým pokořitelem La Manche.

Vůbec prvním Čechem byl v roce 1971 František Venclovský, tři roky po něm úspěšně plaval Jan Novák, třetí byla Lída Jelínková. Českým rekordmanem je Rostislav Vítek, který v roce 2009 zaznamenal čas 7 hodin a 16 minut.

(ds, mfx, foto: arch.)