Recepty

Ájurvédský hydratační nápoj

Na 2 litry potřebujeme:

½ lžičky mletého římského kmínu

¼ lžičky velmi kvalitní soli s minerály

½ lžičky kardamomu

1 litr kokosové vody

1 litr obyčejné vody

V kokosové vodě rozmícháme koření, přidáme vodu a popíjíme dle potřeby.

Zahřívací zeleninová polévka

Běžné 4 porce, ale při studené dlouhé přeplavbě zvládnete sníst sami :-).

Polévku můžete vařit v zimě, díky použitým surovinám zahřeje. Já si do ní doma přidávám ještě červenou čočku, která se vaří stejně dlouho jako zelenina a dodá polévce bílkoviny.

Zeleninu můžete obměňovat dle chuti a sezóny, ale kořenová zelenina je zahřívací, stejně jako čerstvý zázvor a skořice (ta dokáže i ochlazovat), sušený zázvor je zase dobrý na žaludek.

Moře je slané, takže moje polévka byla bez soli.

Pro hustší polévku použijte méně vody – já jsem ji potřebovala při plavání pít.

1–2 lžíce ghí

1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru (cca 2 cm)

¼ lžičky sušeného zázvoru

½ lžičky mleté skořice

200 g mrkve, nakrájené (3 střední mrkve)

50 g kořenové petržele, nakrájené (1 střední)

100 g brambor, nakrájených (1 větší)

100 g batátů, nakrájených

50 g kořene celeru

200 g dýně hokkaido (nebo jiný druh)

2 lžičky soli dle chuti

1 l vody

  1. Ve středně velkém hrnci rozpustíme ghí, přidáme čerstvý i sušený zázvor a skořici a chvilku restujeme.
  2. Přidáme všechnu zeleninu a ještě chvíli restujeme.
  3. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme přibližně 20 minut, dokud není všechna zelenina měkká
  4. Rozmixujeme ručním mixérem dohladka.
  5. Můžeme ozdobit opraženými dýňovými semínky, pokud polévku nejíme při plavání :-).